Civcivlerde Ayrık Bacak – Ayakların yana doğru ayrılması

Ayrık bacak, yeni yumurtadan çıkan civcivlerde yaygın bir konjenital ve gelişimsel anormalliktir. Doğal veya makinadan çıkan civcivlerde ortaya çıkabilir.

Civcivlerde ayrık bacakların bir kaç farklı nedeni vardır:

  • Kuluçka sırasında dalgalanmalar: Yüksek nem ve/veya herhangi bir sıcaklık dalgalanması yumurtadan çıkan civcivlerde anormalliklere neden olabilir.
  • Kuluçka ile ilgili: Civciv yumurtadan çıkarken kuluçka makinasının sıcaklığı çok yüksek veya düşük ise ortaya çıkabilir.
  • Yanlış yem rasyonu: Yumurta yemi ile beslenen tavuklar, yavruların düzgün gelişmesi için yeterli besin sağlamaz. Yumurtaya yönelik bir diyetle beslenen tavukların yavruları olan embriyolarda ve yumurtadan çıkmış civcivlerde malformasyon ve B vitamini eksikliği riski artmaktadır.
  • Yanlış zemin yüzeyi: Civcivleri kaygan yüzeylerde yetiştirmeyin. Büyüyen civcivler, hareket etmek için ayakların kaymasını engelleyen bir zemin yüzeyine ihtiyaç duyar, aksi takdirde bacaklarının kaymasına neden olur ve bacak kaslarının düzgün bir şekilde gelişmesini önler, bu da bacağın ayrılmasına neden olur.
  • Ayrık bacak, civcivin yürüyemeyeceği kadar şiddetli olduğunda, yeme ulaşamaz ve aç kalır. Ayrıca sürü arkadaşları tarafından ezilerek ölüme neden olur.
  • Bu civcivlere destekleyici bakım gerekir ve en azından suya ve yiyeceğe erişebilmek için tekrar kendi başlarına yürüyebilene kadar diğer civcivlerden geçici olarak ayrılmaları gerekecektir.

Sorunu önlemek için civcivler çıktığında zemine gazete kağıdı gibi ayakların kaymasını sağlayan şeyler koyulmamalıdır. Kaydırmaz delikli altlıklar, delikli ve ayakların kaymasını önleyici altlıklar koyulmalıdır.

Ayrık bacak sorunu erken müdahale edilirse düzeltilebilir. Yarabandı – pipet ve lastik – bandajlarla resimdeki gibi yapılan aparatlar düzelene kadar günlük olarak çıkarılmalı ve değiştirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir