Tavuklara Aspirin Verilir mi? Kanatlılarda Aspirin kullanmanın faydaları ve zararları

Aspirin nedir, Faydaları nelerdir?

Aspirin, dünyanın en popüler ve yaygın kullanılan ilaçlarından biridir. Hafif ve orta şiddette ki ağrıların tedavisinde kullanılır. Ateş düşürücü ve kan sulandırıcı olan Aspirin, ayrıca anti-enflamatuar özelliğe olduğu için eklem iltihaplanmalarının tedavisinde de kullanılır. Aspirinin düşük dozda kullanımı, kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle felç ya da kalp krizinin tekrarının önlenmesi için kullanılır.

Tavuk, civciv, güvercin ve muhabbet kuşlarında belirli dozlarda aspirin verilmesi bazı akut ve kronik gut vakalarında veya yumurtaya bağlı peritonit, granülomatöz hastalıklar ve şoka bağlı pıhtı oluşumunu ve embolileri önlemek için etkili olabilir.

Aspirinin Zararları ve Dikkat edilmesi Gerekenler

Aspirin’in en önemli yan etkisi kanamadır. Kanamaların çoğu mide- barsak kanamaları olup bazı kanamalar hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Bunların en ölümcülü ise beyin kanamasıdır. Dikkatli kullanılması gereken bir ilaçtır. Pek çok ilaçla etkileşime girebildiği için başka bir ilaç kullanılıyorsa, aspirin kullanmadan önce mutlaka veteriner hekime danışılması gerekmektedir.

Kanatlılarda Aspirin Nasıl ve ne dozda Kullanılır?

Günümüzde Aspirinin farklı yoğunlukta çeşitleri bulunuyor. Bu bakımdan aspirinin üzerinde yazan “mg” veya “g” değerlerine dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde yukarıda bahsedilen sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

ASPİRİN KULLANIMI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir