Civciv ısısı – Kümes ısısı kaç derece olmalı

Civcivlerde ısıyı etçi(etlik) ve yumurta/süs civcivleri olarak 2 farklı grupta değerlendirmek gerekir. 

Yandaki tabloda haftalara göre sıcaklık değerleri verilmiştir. 

Bunun üzerinde veya altında olan sıcaklıklar civcivler için ölümcüldür.

Bir çok kanatlı türünde vücut sıcaklığı 40 °C’nin üzerindedir.
Yüksek vücut sıcaklığı kanatlıları diğer türlere kıyasla hastalıklara karşı daha dirençli kılar. Çünkü yüksek sıcaklıklar mikroorganizmaların üremesini kısıtlar. Ancak civcivlerde vücut sıcaklıklarını ayarlayabilme yeteneği yetersizdir. Bu yüzden büyüdükçe değişen çevre sıcaklığı gereksinimleri değişmektedir.

Civcivlerde Çevre Sıcaklığı Gereksinimi

İlk Hafta yukarıdaki tabloda belirtilen sıcaklık değerleri sağlandıktan sonra, düzenli olarak her hafta ısı 2 derece düşürülerek 24 derecede sabitlenir.

Kümes ortamında ısı gerektiğinden fazla ise, hayvanlar ısı kaynağından tamamen uzaklaşırlar. İdeal ısı şartlarında ise kümesin her yerine eşit olarak yayılırlar. Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar.

       Soğuk mevsimlerde kümeslerin gereği kadar (minimum) havalandırılması da önemlidir. Aslında iyi idare edilen kümeslerde kümes sıcaklığı ile kümesin havalandırılması arasındaki denge gereği gibi kurulmuş olmalıdır. Kümeslerde havalandırmayı durdurarak sıcaklığı yükseltmek doğru bir davranış değildir.
      Soğuk mevsimlerde Gereği kadar havalandırılmayan kümeslerde havanın nem oranı yükselir. Bu durum civciv, piliç ve tavukların solunum sırasında nefesleri ile dışarıya buhar şeklinde su çıkarmaları ile ilgilidir.

     ETÇİ CİVCİVLER DIŞINDA, İLK HAFTA CİVCİVLERDE ÇEVRE SICAKLIĞI MAXİMUM 32 DERECEDİR.
İyi havalandırılmayan bir kümeste, İÇERİDEKİ ISI ARTTIKÇA, HAVANIN TAŞIDIĞI NEM DE ARTAR, buna bağlı olarak hamam havası denilen ortam oluşur.

HAVA KESESİ İLTİHAPLARI (hayvanın öter gibi ağzını açması) ve kümes altlığı ıslanmasından dolayı SİNDİRİM SİSTEMİ ENFEKSİYONLARI (Arkada BEYAZ dışkı birikmesi ile uzun süre kümesten kaybolmayan ve ölümlere neden olan SALMONELLA P.) ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkar (Islak altlık sendromu).

Kümes içerisinde, altlık ve benzeri malzemelerde küflenmeler başlar, kümes havasında, amonyak, karbondioksit, karbonmonoksit ve benzeri zararlı gazların oranı artar, oksijen oranı azalır.
NEW CASTLE gibi ciddi kayıplara neden olan hastalıkların bu kümeslerde ortaya çıkma riski 2 KAT FAZLADIR.

    BU SEBEPLE ÜŞÜRLER ENDİŞESİ İLE CİVCİV BAKIM ÜNİTELERİNİN HER TARAFININ KAPATILIP, DELİKLERLE SAĞLANAN HAVALANDIRMA YETERSİZ GELMEKTEDİR.
    CİVCİV YETİŞTİRİLEN ÜNİTELERİN ÜST YADA ÖNLERİNİN TAMAMEN HAVA GEÇİŞİNİ SAĞLAMASI, ISININ DA 32 DERECEDEN FAZLA OLMAMASI GEREKMEKTEDİR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir