Civcivler özellikle ilk 15 gün oldukça hassastırlar. Bu dönemde sindirim sistemleri ve bağışıklıkları gelişmemiş, vücut sıcaklıklarını ayarlayabilme yetenekleri oldukça yetersizdir. Bu dönemdeki gereksinimlerdeki yetersizlikler, çevre şartlarındaki olumsuzluklar ve en küçük bir mikrop dahi kolaylıkla hastalanıp ölmelerine neden olabilmektedir.
Civciv döneminde gerçekleşen ölümler ve gelişim bozukluklarının nedenleri şu başlıklar altında özetlenebilir:
- YETERSİZ VEYA YÜKSEK ISI: Etlik civcivler ilk hafta 35 derece sıcaklık gerektirirken, yumurtacı ve süs ırkları 32 derece gerektirir.
- HAVALANDIRMA: Küçük kutularda veya civciv ana kucaklarında her tarafı kapalı veya birkaç delikle sağlanan havalandırma yetersiz gelmektedir. Özellikle yüksek ısı verildiğinde, içeride artan nem nedeniyle hayvanlar ıslak gibi tüyleri birbirine yapışmış şekilde görünürler.
- AŞIRI KALABALIK: Kuluçkadan çıkan civcivler özellikle ilk gün günün çoğunu dinlenerek geçirirler. Fazla kalabalık ve dar alanlar birbirlerini ezmelerine, yem veya suya ulaşmada güçlüklere neden olarak olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
- AÇLIK/SUSUZLUK: Civcivler ilk çıktıkları andan itibaren yem ve suya kolayca ulaşabilmelidir. Araştırmalarda yeme birkaç saat geç ulaşan civcivlerin gelişimlerinin, erken ulaşanlara göre bir kaç gün geriden geldiği tespit edilmiştir.
- PİS KÜMES – ALTLIK – DIŞKI İLE TEMAS: Biriken dışkılarda amonyak ortaya çıkar. Keskin bir koku ile hemen fark edilen bu durum kümeslerde NEWCASTLE (YALANCI VEBA) gibi hastalık risklerini iki katına çıkarır. Yerden verilen yemler de dışkı bulaşması ile sindirim sisteminde pek çok enfeksiyona neden olabilir.
- VİTAMİN EKSİKLİKLERİ: Bazı vitamin eksiklikleri düşük kuluçka çıkım oranı, sağlıksız, kusurlu civcivler çıkmasına neden olabilir.
- YEM SORUNLARI: Yanlış yem rasyonları veya bozuk-bayat yemler ciddi enfeksiyon ve kayıplara neden olmaktadır.
- AŞILAMA SORUNLARI: Bulaştığında toplu ölümlere neden olan yalancı veba gibi hastalıklara karşı tek koruma aşı ile sağlanır. Çoğu üretici aşılamanın sadece enjeksiyon ile yapıldığını zannederek, ihmal etmektedir. Oysaki içme sularına koyularak bu tür toplu ölümlerin önüne geçebilen AŞILAR mevcuttur.
- ENFEKSİYONLAR: Sindirim ve solunum yolları enfeksiyonları, ishal, kanat düşüklüğü, gelişim geriliği ve ölümlere neden olmaktadır. Özellikle civciv döneminde düşük bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonların kolayca üreyerek ciddi salgınlara dönüşmesine, gelişim geriliği ve zincirleme ölümlere neden olur. Salmonella gibi hastalıklar bir kez bulaştığında sağaltımı mümkün olmadığından hayvanlar taşıyıcı olarak kalmakta ve yumurtalarına da bu patojeni aktarmaktadır.
Tüm bu sorunları önlemek ve sağlıklı civciv gelişimi sağlamak için gereken ürünleri içeren setlerimiz, takvimine göre uygulandığında bu tür sorun ve kayıpları minimuma indirmektedir. İçerisinde sindirim ve solunum yollarını düzenleyici, tüy gelişimini destekleyici, büyümeyi hızlandırıcı ve metabolik faaliyetlerin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayacak ürünler mevcuttur.