TOPALLAMA – FELÇ – SALLABAŞ – BOYUN DÖNMESİ – DENGE KAYBI

MAREK112
-TAVUK – KAZ – HİNDİ – KEKLİK – BILDIRCINLAR VE
-GÜVERCİN – MUHABBET KUŞU – KANARYA VE PAPAĞANLARDA GÖRÜLEN
-YEŞİL İSHAL -ATEŞ  -TOPALLAMA -FELÇ -KANAT TUTULMASI  -AYAK TUTULMASI -BOYUN DÖNMESİ(BOYUN BÜKÜLMESİ-YAMULMA)  -SALLABAŞ -YUMURTA FELCİ  -E.COLİ  -SALMONELLA -KOLERA -ENTERİT -DENGE KAYBI(SARHOŞ GİBİ YÜRÜME-DEVRİLME) -GERİ GERİ YÜRÜME
Topallama ve yürüyememe nedenleri: (Öncelikle kanat ve ayakta darbe-yara-kırık vs olmadığından emin olunmalıdır)1-Dişi hayvanlarda yumurtladıktan sonra meydana gelen b vitamini eksikliği dolayısıyla yumurta felci. 2-Özellikle uzun bacaklı kümes hayvanlarında e vitamini ve selenyum eksikliği nedeniyle kaslarda zayıflama 3-Kaslarda ve kanatta iltihap ve kistlere neden olan coli-kolera-marek-tifo-synovitis gibi enfeksiyonlar. 4-Toksin ve/veya mantarların oluşturduğu septisemi 5-Parazitler Viral enfeksiyon varlığında sonuç alınamazken, diğer nedenlerde sorun çözülebilmektedir.
Sallabaş – Boyun Dönmesi- Denge Kaybı Nedenleri:Öncelikle zehirlenme olmadığından emin olunmalıdır.1-Veba-İb-Marek gibi viral enfeksiyonlar 2-Yanlış aşılama – Bozuk aşı – Aşılama Reaksiyonları 3-Tiamin, E vitamini ve selenyum eksikliği 3-Lökomotor sinir hücrelerinde,karaciğer, böbrek ve kalpte tahribata neden olan kolera-tifo-shs-botilusmus gibi enfeksiyonlar. 4-Tenya görülen türlerde iç parazitler (Kazlar) 5- Toksin,protozoa,mantar ve zehirler 6-Böbrek yetmezliği (Hastalık-Aşırı Antibiyotik tüketimi) 7-Kafa Travması(Darbe) . Viral enfeksiyon varlığında sonuç alınamazken, diğer nedenlerde düzelme olabilir.
  • SORUNLARA NEDEN OLAN PATOJENLER   FARE VE BÖCEKLER GİBİ TAŞIYICILAR, KOKULU VE PİS SU VE SULUKLAR, İÇ PARAZİTLER, HASTALIKLAR-ENFEKSİYONLAR, BESLENME SORUNLARI, BOZUK YEM, MANTAR VE TOKSİNLER NEDENİ İLE GÖRÜLMEKTEDİR. BU BAKIMDAN, BAHSEDİLEN ŞARTLARIN DÜZELTİLMESİ, BU SORUNLARIN OLUŞMAMASI İÇİN ALINABİLECEK EN İYİ ÖNLEMLERDİR.
  • UYGULAMA:  Topallama Felç Sallabaş Sorunu olan hayvanlara 7 gün TİTANİUM uygulanır. Denge kaybı sarhoş gibi yürüme varsa ilaveten SALMOCOLİ de 7 gün TİTANİUM ile birlikte verilir 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir