GÜVERCİN AŞILARI – PARAMYXO

GÜVERCİN AŞILARI – GÜVERCİNLERDE AŞILAMA

GÜVERCİNLER NEDEN AŞILANMALIDIR?

HASTALIĞA NEDEN OLAN ORGANİZMALAR, VİRÜSLER, BAKTERİLER, MANTAR, PARAZİT VE PROTOZOALARDIR. VİRÜSLER DIŞINDAKİ TÜM ORGANİZMALAR, İLAÇ TEDAVİSİYLE YOK EDİLEBİLMEKTEDİR. ANCAK VİRÜSLER İLAÇLARDAN ETKİLENMEZLER. BU YÜZDEN ÖZELLİKLE VİRÜS KAYNAKLI HASTALIKLARDAN( NEWCASTLE – İNFEKSİYÖZ BRONŞİTİS – POX ÇİÇEK) KORUNMAK İÇİN AŞILAMA YAPILMASI GEREKİR.
AŞILAR, ZAYIFLATILMIŞ VEYA ÖLDÜRÜLMÜŞ VİRÜS İÇERİR VE UYGULANAN HAYVANDA BU HASTALIĞA DAİR BAĞIŞIKLIĞIN OLUŞMASINI SAĞLARLAR.
ÖRNEĞİN PARAMYXO VİRÜS AŞISINDA, SADECE PARAMYXO VİRÜSLERİ BULUNUR. BU SEBEPLE, HASTA KUŞLARI İYİLEŞTİRMEZ,  TEDAVİ EDİCİ DEĞİLDİR. BU AŞI YAPILDIĞINDA E.COLİ – SALMONELLA GİBİ HASTALIKLARIN BULAŞMASINI ENGELLEMEZ. AŞININ GÖREVİ, HANGİ VİRÜSÜ İÇERİYORSA, O HASTALIĞA DAİR ANTİKOR ÜRETİLMESİNİ SAĞLAYARAK, BU HASTALIK BULAŞTIĞINDA DAHA KOLAY VE HAFİF ATLATILMASINI SAĞLAMAKTIR.
AŞILAR, ISIYA ÇOK DUYARLIDIR. BELİRLİ DERECELERDE MUHAFAZA EDİLİP(4-8 DERECE), TAŞINMASI GEREKİR. AKSİ HALDE BOZULMALARA NEDEN OLARAK AŞI ETKİNLİĞİ DÜŞMEKTEDİR. VETERİNER KLİNİKLERİNDE VE BU KLİNİKLERE GELENE KADAR BU SOĞUK ZİNCİR KORUNARAK TAŞINMAKTADIR. BU YÜZDEN VETERİNER KLİNİKLERİ DIŞINDA SATILAN, SOĞUK ZİNCİRE DİKKAT EDİLMEDEN TAŞINAN, SAKLANAN, GETİRİLEN AŞILARIN HİÇBİR ETKİNLİĞİ OLMAMAKTADIR.
GÜVERCİNLERDE VEBA AŞISI:
AŞILAMA
Tavuklarda kullanılan Newcastle Hastalığı (ND) aşıları, PPMV1’e karşı yeterli koruma sağlar ve enfeksiyonun yayılmasının potansiyel etkisini en aza indirir.
ND aşılarının kullanımı ile ilgili araştırma denemeleri, güvercinlerde güvenli olduklarını ve güvercinlerin iki kez doğru şekilde aşılandığında, bunların PPMV1’e karşı korumayı sağlayan gereken antikor seviyelerini üretirler.
4 hafta arayla 2 uygulamada inaktive edilmiş (öldürülmüş) ND aşıları, PPMV1’e karşı güvercinleri aşılamak için kullanılır. İnaktive edilmiş bir aşı, ölü virüs içeren bir aşıdır. Aşı ayrıca, daha güçlü ve daha uzun süreli bağışıklığı uyarmak için adjuvanlar içerir.
Enjeksiyon, boyun tabanı veya deri ile bacak arasındaki gevşek deriye deri altı yapılır.
Bu aşılar dondurulmamalıdır. Üreticinin önerilen sıcaklıkta, genellikle 4-8ºC arasında tutulması gerekir.
Sağlıklı sürülerde sadece sağlıklı güvercinler aşılanmalıdır. Korumayı optimize etmek için tüm güvercinleri birlikte aşılamak önemlidir. Genç güvercinlere genellikle 4 haftalıkken ilk aşı dozu ve dört hafta sonra ikinci aşı dozu verilir. Her yıl koruma amaçlı aşının tekrarlanması şiddetle tavsiye edilir.
AŞILAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
-AŞI, KUŞLAR SAĞLIKLIYKEN YAPILMALI
-SOĞUK ZİNCİR KURALINA GÖRE SAKLANMIŞ VE TAŞINMIŞ OLMALI
-ÖNERİLEN DOZAJ VE UYGULAMA ŞEKLİNİN DIŞINA ÇIKILMAMALI (DERİ ALTI)
-AŞI SONRASI B VİTAMİNİ İÇEREN TAKVİYELER YAPILMALI
GÜVERCİNLERDE KULLANILABİLECEK AŞILAR NELERDİR?
-NOBİLİS PARAMYXO P201:
Açıklama:
Nobilis Paramyxo, Paramikso virüsü hastalığına karşı Güvercinlerin aktif immünizasyonu için kullanılan bir aşıdır.
Kullanım Alanları:
 PPMV-1 VİRÜSÜNÜN neden olduğu ENFEKSİYONA  karşı güvercinlerin aşılanması için KULLANILIR.
Bağışıklık başlangıcı:
Primer aşılamadan 4 hafta sonra.
1 yıllık bağışıklık süresi gösterilmiştir.
Standart Doz:
Subkutanöz enjeksiyon ile boynun alt arka kısmına uygulayın.
Hayvan başına 0.25ml aşısı kullanın.
Kullanmadan önce aşının ortam sıcaklığına (15-25C) ulaşmasına izin verin. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. Steril şırınga ve iğneler kullanın. Kuşlar 5 haftalıktan aşılanabilir. Yıllık yeniden düzenleme önerilmektedir.
Önlemler:
– Sadece sağlıklı kuşların aşılanması gerekir
– Üreme mevsiminin başlamasından sonraki 4 hafta içinde aşı yapılması önerilmez.
Kullanıcıya:
Bu ürün mineral yağ içerir. Kaza sonucu enjeksiyon / kendi kendine enjeksiyon, özellikle eklem veya parmak içine enjekte edildiğinde şiddetli ağrı ve şişlik ile sonuçlanabilir ve nadir durumlarda tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde, etkilenen parmağın kaybıyla sonuçlanabilir.
Ürünle yanlışlıkla enjekte edilirseniz, sadece çok küçük bir miktar enjekte edip paketini yanınıza alsanız bile derhal tıbbi yardım alın.
Ağrı muayenesinden sonra 12 saatten fazla ağrı devam ederse, tekrar tıbbi yardım alın.
Hekime: 
Bu ürün mineral yağ içerir. Küçük miktarlar enjekte edilmiş olsa bile, bu ürünle kazara enjekte edilmesi, örneğin, iskemik nekroz ve hatta bir rakam kaybına neden olabilen yoğun şişliğe neden olabilir. Uzman, PROMPT, cerrahi müdahale gereklidir ve özellikle bir parmak pulpası veya tendonun tutulumu olduğunda, enjekte edilen bölgenin erken insizyonunu ve sulanmasını gerektirebilir.
-OLVAC ONE DAY
Newcastle Hastalığına karşı yağ emülsifiye inaktif aşı
Virüs, β-propiolakton ile inaktive edilmiştir. Daha sonra purifiye edilmiş ve zayıf mineral yağda emülsifiye edilmiştir (Salk metodu).
Aşı titresi: İnaktif Newcastle Hastalık virusu 50 PD50/doz’dan az değildir.
-OL-VAC
Kanatlı Newcastle hastalığına karşı yağ emülsifiye inakfif aşı
Tavuk embriyosunda kültüre edilmiş Newcastle Hastalık virusunun oldukça immunojenik suşu kullanılarak hazırlanmıştır.
Virus, β-propiolakton ile inaktive edilmiş ve zayıf mineral yağ ile emülsifiye edilmiştir (Salk metodu) Aşı titresi: İnaktif Newcastle Hastalık virüsü 100 PD50/doz’dan az değildir.
-OLVAC A+B
Newcastle Hastalığı, Egg Drop Sendrom ve Enfeksiyöz Bronşitis’e karşı yağ emülsifiye inaktif aşı
Her 0.5 ml’lik doz aşı; İnaktif Newcastle Hastalık virusu’ndan en az: 108.5   EID50– İnaktif EDS Adenovirus 127 suşu’ndan en az: 107.5 EID50– İnaktif Enfeksiyöz Bronşitis virusu’ndan en az: 3.107.5 EID50 (her suş 107.5 EID50) – Zayıf mineral yağ – Sorbitan monooleate q.s 0.5 ml içerir.
-OLVAC A+B+HG
Newcastle, Enfeksiyöz Bronşitis, EDS 76 (Egg Drop Sendrom) ve Enfeksiyöz koriza hastalıklarına karşı yağ emülsifiye inaktif enjeksiyonluk aşı
Kanatlı hayvanlarda Newcastle Hastalığı, Enfeksiyöz Bronşitis, Egg Drop Sendrom (EDS’76) ve Enfeksiyöz Koriza’ya karşı korunmasında.
Her doz aşı, İnaktif Newcastle Hastalık virusu’ndan en az 50 PD50  – İnaktif Enfeksiyöz Bronşitis virusu’ndan en az 107.5 EID50 – İnaktif adenovirus EDS’den en az 1000 HAU – İnaktif Haemophilus paragallinarum serotip A’dan en az 3 x 109 CFU, İnaktif Haemophilus paragallinarum serotip C’den en az 3 x 109 CFU içerir.
-PM-OLVAC
Newcastle hastalığı ve kanatlı kolerası’na karşı yağ emülsifi ye inaktif aşı
β-propiolakton ile inaktive edilmiş oldukça yüksek immunojenik güce sahip Newcastle Hastalık virusu suşları ve formalin ile inaktive edilmiş Pasteurella Multocida ‘dan üretilmiş karma bir aşıdır. Kültürler, immun etkiyi güçlendirmek ve süresini uzatmak için zayıf mineral yağda emülsifiye edilmiştir.
0.5 ml’lik her bir doz aşı: İnaktif Newcastle Hastalık virusu’ndan en az 100 PD50 – İnaktif Pasteurella multocida’dan en az 100 PD50 – Thiomersal 0.05 mg – Zayıf mineral yağ ve Sorbitan monooleate q.s. 0.5 ml içerir.
 
-NOBİLİS ND BROİLER
Nobilis ND Broiler bir günlük civcivlerin Newcastle (ND) hastalığına karşı immunizasyonu için inaktif bir aşıdır.
Bileşim
Aktif madde:
İnaktif ND virusu Clone 30 suşu.
Formülasyon
Enjeksiyonluk emülsiyon (yağ içinde su)
Hedef türler
Tavuklar
Endikasyonlar 
Newcastle hastalığının endemik olduğu bölgelerde bir günlük civcivleri hastalıktan korumak için uygulanması tavsiye edilir.
Kontrendikasyonlar
Yoktur.
Aşılama programı
Nobilis ND Broiler bir günlük civcivlere enjeksiyon yoluyla uygulanır, canlı ND Clone 30 aşısı ile kombine olarak kullanılması tavsiye edilir (ND Clone 30, sprey veya burun göz damlası metodu ile kullanılmalıdır).
Doz 
Her civciv için 0,1 ml.
Uygulama şekli
Herbir civcive, göğüsten kas içi veya boynun alt tarafından deri altı olarak uygulanır.
Yasal arınma süresi
0 gün
Sunum
200 ml lik (1000 doz) cam veya polietilen şişelerde.
Saklama koşulları
2-8°C de saklanmalıdır ve dondurulmamalıdır.
Şişeler açıldıktan sonra 3 saat içerisinde tüketilmelidir.
Uyarılar
  • Sadece sağlıklı hayvanlar aşılanmalıdır.
  • Kullanılmadan önce oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyiniz (20-25°C).
  • Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.
  • Steril enjektörler kullanınız.
  • Açtıktan sonra bütün şişeyi kullanınız.
  • Diğer aşılarla karıştırmayınız.
  • Yanlış uygulamalar sonucu aşının uygulayıcıya enjekte edilmesi durumlarında hekime müracat edilmeli ve yağlı emülsüyonlu aşı olduğu belirtilmelidir.
Diğer bilgiler
Boş veya kısmen kullanılmış şişeleri kanunlara uygun olarak imha ediniz.
-Nobilis COR4+IB+ND+EDS
Nobilis COR4+IB+ND+EDS tavukların Enfeksiyöz Bronşitis, Newcastle Hastalığı, Egg Drop Syndrome ve Haemophilus paragallinarum tarafından oluşturulan Enfeksiyöz Koriza (Coryza) hastalıklarına karşı immunizasyonu için kullanılan inaktif bir aşıdır.

Kompozisyon 
0.5 ml’lik herbr dozundaki aktif maddeler: Haemophilus paragallinarum
  • 083 suşu (serotip A): en az 1 CPD70
  • Spross suşu (serotip B): en az 1 CPD70
  • H-18 suşu (serotip C): en az 1 CPD70
  • 48 suşı (serotip varyant tip B): en az 1 CPD70
  • IBV M41 suşu : aşılanmış hayvanlarda > 2.0 log2 HI unitesi artışı
  • EDSV’76, BC14 suşu : > 3.2 log2 HI unitesi
  • NDV strain Clone 30: beher 1/50. dozda > 4.0 log2 HI unitesi veya > 50 PD50 ünitesi
Formulasyon 
Yağ içerisinde su emulsiyonu
Endikasyonlar 
Kanatlıların Haemophilus paragallinarum (serotip A, B, C ve B variant) tarafından oluşturulan Enfeksiyöz Koriza hastalığının enfeksiyon ve klinik belirtilerinin asgariye indirgenmesi ve Enfeksiyöz Bronşitis Virus – IBV (Massachusetts serotipi) Newcastle hastalığı ve Egg Drop Sendromu ’76 ya karşı korunması amacı ile kullanılır. Koruyucu etkisi en az yumurtlama dönemi sonuna kadar ortaya konmuştur.
Aşılama 
Nobilis COR4+IB+ND+EDS tavuklara 14 haftalık yaştan itibaren ve en geç yumurtlama dönemi başlangıcından 4 hafta öncesine kadar uygulanabilir.
Enfeksiyöz Koriza’ya karşı optmal korunma amacı ile hayvanlar Nobilis COR4+IB+ND+EDS ile aşılanmadan en az 6 hafta önce Nobilis Coryza veya Nobilis Corvac 4 ile aşılanmış olmalıdır. Enfeksiyöz Bronşitis ve Newcastle hastalıklarına karşı optimal booster etki için hayvanlar Nobilis COR4+IB+ND+EDS ile aşılanmadan en az 4 hafta önce Newcastle Hastalığı ve Enfeksiyöz Bronşitis’e karşı canlı aşılarla aşılanmış olmalıdır. Egg Drop Syndrome ’76 için primer aşılamaya gerek yoktur.
Dozaj 
Herbir hayvan için 1 doz (0.5 ml).
Uygulama şekli 
Boynun alt kısmına deri altı olarak uygulanmalıdır
Atılma süresi
0 gün
Sunum 
500 ml’lik PET şişelerde
Saklama 
2-8°C’de saklanmalı ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Dondurulmamalıdır.
Kontra-endikasyonlar 
Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanıldığında yoktur.
Diğer bilgiler
Sadece sağlıklı hayvanlar aşılanmalıdır.
Kullanmadan önce şişeler iyice çalkalanmalı ve içeriğinin oda sıcaklığına (20-25°C) ulaşması beklenmelidir.
Açılmış şişeler 3 saat içerisinde tüketilmelidir.
Steril enjektörler kullanınız.
Diğer aşılarla karıştırmayınız.
Boş veya kısmen kullanılmış şişeleri kanunlara uygun olarak imha ediniz.
Uyarılar
Yanlış uygulamalar sonucu aşının uygulayıcıya enjekte edilmesi durumlarında hekime müracat edilmeli ve yağlı emülsüyonlu aşı olduğu belirtilmelidir
SAYFADAKİ YAZILAR BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP, AŞILAR VETERİNER KLİNİKLERİNDEN TEMİN EDİLEBİLMEKTEDİR..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir