YENİ TAVUK ALINDIĞINDA YAPILACAKLAR

KÜMESE YENİ HAYVAN (TAVUK/CİVCİV/GÜVERCİN) ALINDIĞINDA NELER YAPILMASI GEREKİR?

YENİ TAVUK VEYA GÜVERCİN ALINDIĞINDA TAŞIYICI OLDUĞU PATOJENLERİ DİĞERLERİNE BULAŞTIRMAMASI İÇİN ÖNCELİKLE AYRI BİR YERE ALINIR.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE ALINACAK ÖNLEMLER SIRASIYLA:

-ISI: ISIYI, HAYVANLARIN GELDİĞİ YERDEKİNE YAKIN ŞEKİLDE AYARLAMAK GEREKİR. ÖRNEĞİN 30 DERECEDE BÜYÜTÜLEN BİR CİVCİV, BİRDEN  20 DERECELİK BİR KÜMESE ALINIRSA ISI FARKI PEK ÇOK SORUNA NEDEN OLUR.

-ANTİPARAZİTER UYGULAMA: İÇ VE DIŞ PARAZİT UYGULAMASI. BİT- KENE – GECE BİTİ İÇİN GENEL BİR UYGULAMA YAPILIR. YİNE KIL KURDU VE TENYA İÇİN DE UYGUN İÇ PARAZİT İLAÇLARI KULLANILIR. (BAKINIZ İÇ PARAZİT)

-AŞI: YENİ HAYVANLARIN HEPSİ AŞILANIR. MEVCUTTA  ESKİ HAYVANLAR VARSA ONLARLA BERABER AYNI GÜN HEPSİNİN AŞILANMASI TAVSİYE EDİLİR. AŞILANMAYAN HAYVAN KALMAMASI GEREKİR.(BAKINIZ AŞI)

– ANTİKOKSİDİYAL – ANTİBAKTERİYEL UYGULAMA:  YEM- YER DEĞİŞİMİ  NEDENİYLE  ÖZELLİKLE KANAT DÜŞÜKLÜĞÜ VE SARI-KAHVERENGİ İSHAL OLDUKÇA SIK GÖRÜLÜR.  AYNI ZAMANDA ALINAN HAYVANLARIN İÇERİSİNDE SAĞLIKLI GÖRÜNEN “TAŞIYICI”LAR OLABİLİR. BU HAYVANLAR DIŞKI VE SU-YEM İLE TEMASLARI SONRASI TÜM KÜMESE BU PATOJENİ YAYABİLİRLER. ÖZELLİKLE AŞI SONRASI TAŞIYICI OLAN HAYVANLARDA ANSIZIN ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR DA BU NEDENLEDİR.  BU BAKIMINDAN AŞIDAN HEMEN SONRA İÇME SULARINA 7 GÜN VİTAVERM VERİLEREK, ADAPTASYON SAĞLANARAK , SARI-KAHVERENGİ İSHAL VE HAVA DEĞİŞİMİ KAYNAKLI SOLUNUM SORUNLARI GİBİ RİSKLER MİNİMUMA İNDİRİLİR. (VİTAVERM)

 

 

7 GÜN SONRASINDA SORUN KALMAMASI DURUMUNDA YENİ VE ESKİ HAYVANLAR, KÜMES DEZENFEKTE EDİLEREK BİR ARAYA ALINABİLİR.  BU DÖNEMDE STRESİ AZALTMAK VE VERİMİ STABİL TUTMAK İÇİN  HAFTADA 2-3 GÜN MULTİVİTAMİN KOMBİNASYONLARI KULLANILIR. (MULTİVERM)

HAFTADA BİR GÜN DE KURUMA, KUSMA, AĞIZDA SARI TABAKALARLA ORTAYA ÇIKAN KURSAK MANTARI – TRİCHOMONİASİS İÇİN VİTALİTY İMPROVER, SİRKE İLE BİRLİKTE İÇME SULARINA KOYULUR. (VİTALİTY İMPROVER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir