ORNİTHOSİS – GÖZ NEZLESİ

Psittakoz (Ornithosis) 

Psittakoz nedir?

Psittakoz, Chlamydia psittaci olarak bilinen bir bakterinin neden olduğu  ornithosis olarak da bilinen enfeksiyöz bir bakteriyel patojendir.  Dünya çapında birçok kuş türünü etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu patojenle bulaşık dışkılar kuruduğunda ve havalandığında İnsanlara ve diğer memelilere de bulaşabilir. İnsanlar, kobaylar, atlar, köpekler, koyunlar, sığırlar ve neredeyse tüm kuş türleri bu bakteriden hasta olabilirler. Bir memeli Chlamydia psittaci ile enfekte olduğunda hastalık psittakoz değil, ornithosis olarak adlandırılır.

Chlamydia psittaci , hem yerli hem de vahşi yüzlerce kuş türünde klinik hastalığa neden olabilir. Bununla birlikte, hastalık duyarlılığı açısından geniş bir tür varyasyonu vardır. Tavuklar C. psittaci’ye nispeten dirençli olurken, enfeksiyonlar genellikle ördek ve kazlarda şiddetlidir. Güvercinler, hindi, sülün, bıldırcın ve kekliklerin hepsi çeşitli derecelere karşı hassastır. Hastalık, papağan, muhabbet kuşu ve diğer kafes kuşlarında da zayıflatıcı olabilir.

Klinik belirtiler değişkendir ve hayvanın türüne, yaşına ve Chlamydia suşuna bağlıdır. Bazı kuşlar tamamen asemptomatik olabilir. Etkilenen kuşlar ateş gösterebilir, yem tüketiminde düşüş, uyuşukluk, yumurta yapımında düşüş (başlangıçta% 10-20 ancak tamamen durabilir), diyare (sarı-yeşil ve jelatinimsi ishal), okülonazal akıntı ve solunum bulguları olabilir. Chlamydia Psittaci mikrobun gözlere yayılması durumunda ilk belirtiler gözde yaşarma ve akıntıdır. Daha sonra kuşun gözünün etrafı tam yuvarlak bir halka şeklinde hafif şişer ve kızarır. Su toplamış gibi bir görünümü vardır. Genellikle tek gözde ortaya çıkar. Tedavi edilmediği taktirde bu kızarıklık gözün etrafına doğru yayılır ve genişler. Gözdeki yaşarma ve akıntı mikropludur ve mikrobun etrafa bulaşmasına yol açar. Güvercinlerde gözlerde belirti veren diğer bir hastalık olan Coryza ve mycoplasma ile karıştırılmamalıdır. Bazı durumlarda gözdeki enfeksiyon körlük ile sonuçlanabilir. 

Ördekler, kazlar ve güvercinlerde sulu ishal ve titreme, ataksi ve felç gibi nörolojik anormallikler kaydedilmiştir. Pürülan akıntı ile tek taraflı veya bilateral konjonktivit sıklıkla oluşur. Ördekler özellikle hassastır ve  öldürücü olabilir.

  • Ateş

  • Titreme

  • Kireç gibi yeşil dışkı

  • Gözde ve/veya burunda akıntı

  • Gözde kızarma – Konjonktivit (Gözde iltihap ve kapanma)

  • Alt göz kapağının şişmesi, bazen göze tek taraflı veya çift taraflı bir iltihaplanma (“tek göz soğuk algınlığı”).

  • Bazı durumlarda, kuş gözlerindeki akıntı ve iltihap nedeniyle kaşınan gözlerini kanat ve kuyruk kısımlarına sürerek o kısımlarda tüylerde yapışmaya neden olur.

  • İştahsızlık

  • Nefes Darlığı

  • Zayıflama

  • Fotofobi (ışıktan kaçınma)

  • Öksürük

  • Kanlı balgam (Öksürükte tükürük ve mukus karışımı)

  • Kahverengi burun (burun deliğinin üst kısmı kahverengimsi renge döner)

  • Ya üst veya alt solunum yolu hastalığı

  • Pnömoni psittakoz ile sık görülür

  • Enfeksiyon sırasında meydana gelen beyin dokusunun şişmesi gibi birçok komplikasyon olasılığı ile uzun süreli hasar da ortaya çıkabilir. Hastalık tedavi edilmediğinde, böbrek hasarı, zatürre veya menenjitle sonuçlanabilir. Bazı durumlarda bu yaşamı tehdit eden veya ölümcül olan bir durumdur.

Hastalığın kronik formunda ve daha önceden atlatan kuşlarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Bu kuşlar daha sonra taşıyıcı olarak kabul edilir ve ornithosise neden olan organizmayı C. Psittaci yi yayabilirler.

Ornithosis, kuşunuzda karaciğer hastalığına ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu durum zoonoz bir hastalıktır ve hayvanlardan insanlara bulaşabilir. C. psittaci, insanlarda yaygın bir STD olan Chlamydia trachomatis ile yakından ilişkilidir. Aynı zamanda insan pnömonisinin nedeni olan ve insanlarda kardiyovasküler hastalık ile ilişkili olan Chlamydia pneumoniae ile yakından ilgilidir. Ornithosis ayrıca psittakoz, klamidyoz veya papağan ateşi olarak da bilinir. Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Kafes veya evcilleştirilmiş kuşlar için kuluçka dönemi sadece birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişir. Belirtilen en yaygın inkübasyon periyodu üç ila on gün arasındadır. zoonoz bir hastalık olduğundan, kuşunuzun enfekte olduğundan şüphelenirseniz onları büyük dikkatle ele almanız zorunludur. Ellerinizi tutarken eldiven ve maske kullanmanız faydalı olacaktır.

 Kuşlarda Ornithosis Nedenleri

Ornithosis hava kaynaklı bir hastalıktır ve bir organizmadan diğerine hava yoluyla iletilir. Bakteriler, enfekte olmuş organizmadan, burun veya göz salgıları, dışkı ve tüy tozu yoluyla dökülür. Bakteriler konakçının dışında durur ve tozlu madde olarak kurur. Bu toz daha sonra havayı kirletir ve başka bir potansiyel konakçı, hayvan ya da insan tarafından solunur. Potansiyel konakçı, potansiyel konağın duyarlılığına bağlı olarak yeterli miktarda kontaminasyon varsa hasta olabilir. Hastalık aşırı kalabalık koşullarda veya havanın düzgün şekilde dolaştırılmadığı, yetersiz havalandırma koşullarında daha hızlı yayılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir