S. Trakea – Trakea Parazitleri

Syngamus trakea, küçük, parlak kırmızı renkte(konağın kanını emdiklerinden ötürü), kümes hayvanları ve bazı kuş türlerinde bulunan, “y” şeklinde bir görünüme sahip (aslında bu görünümdeki kurtlar bir erkek ve bir dişiden oluşur) ve hayvanların soluk borusu mukozalarına tutunarak yaşayan parazitlerdir.

S. trakea; kümes hayvanları tavuk, hindi,güvercin, ördek, sülün, bıldırcın vb. – ve çok sayıda vahşi kuşun solunum sistemini enfekte eden bir parazittir. Bu türler köpekleri, kedileri , sığırları, keçileri, domuzları veya atları etkilemezler.

 

 

Enfekte bir hayvanın dışkısıyla toprağa, yem veya suya bu yumurtalar bırakılır.  Yahut da solucan , salyangoz , sümüklü böcek ve böcek (örneğin sinekler, hamam böcekleri) ile taşınırlar. Kuşlar ve tavuklar tarafından yutulan yumurta ve larvaların bir kısmı dışkı ile birlikte, tüm sürüye bulaşmasına neden olacaktır. Hayvanlar larvaları yedikten sonra,  trakeaya ulaşana kadar gastrointestinal sistemden geçerler.  Bağırsaktaki larvalar, bağırsak astarını geçerek kan damarlarına ulaşır . Daha sonra mezenterik damarlar, karaciğer ve kalp boyunca akciğerlere doğru taşınırlar. Enfeksiyondan yaklaşık 24 saat sonra ciğerlere ulaşırlar. Kısa bir süre sonra kanı emmek için duvarınaa yapıştıkları trakeaya göç ederler.

Larvalar solucanlarda en az 4,5 yıl hayatta kalır; Son konakta yutulduktan 14-25 gün sonra olgunlaşır. 

 

Bu solucanlar, trakea duvarının iltihaplanmasına ve bazen de trakeadaki solucanların neden olduğu küçük yaralanmalardan kan sızarak artan mukus üretimine neden olurlar. Klinik belirtiler öksürme, hapşırma ve solunum rahatsızlıklarıdır. Başlangıçta kuşlar, başlarını kuvvetlice sallayarak kurtları çıkarmaya çalışırlar. Su içmeyi reddederler. Anemi(kansızlık – ibiklerde, yüzde solma) oluşabilir. Sıklıkla solunum sıkıntısına neden olur. ‘Ağzı açık’ nefes almak, boynunu öter gibi uzatmak, sık görülen belirtisidir. Bu, çoğu zaman solunum yolu enfeksiyonu ile karıştırılabilir, 

Bu sorunun oluşmaması için altlıkların olabildiğince kuru kalması ve sık sık değiştirilmesi tavsiye edilir, çünkü solucanların yumurtalarının hayatta kalması nemi gerektirir.

Çok sayıda klasik geniş spektrumlu antihelmintikler Syngamus trakea’ya karşı etkilidir , örneğin  albendazol ,  levamizol ve  İvermektin .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir