PARAMYXOVİRÜS – VEBA

GÜVERCİNLERDE PARAMYXOVİRÜS – VEBA

Paramiksovirüs veya PMV-1, güvercinlere özgü hızla yayılabilen bir viral enfeksiyondur ve özellikle yüzlerce veya binlerce kuşun serbest bırakılmadan önce karıştırıldığı yarış sporunda son derece bulaşıcıdır. Direkt temas veya kontamine yem, su veya dışkı yoluyla dolaylı temas hastalığı yayabilir.

 

BELİRTİLER:

lk belirtiler genellikle susuzluk ve ishal, iştahsızlık,  hareket ve uçmada isteksizliktir.

Sinirsel belirtiler erken dönemde (ishalden önce) gelişebilir ve şu şekildedir: kanatların ve başın titremesi, inişte tökezleme, kanatların ve bacakların kısmi felci ve boynun bükülmesi (tortikolis).  Bazı durumlarda, kuşlar yerden tahıl almayı başaramayabilir. Tam yeme gaga atarken başının kenara çeker. Hastalık ilerledikçe bu hareket daha da ağırlaşır ve kafasının tamamen dönmesine kadar ilerler. Yine, şüphelenilen kuş yere sırt üstü bırakıldığında, sağlıklı kuşlar gibi kalkış yapamaz.

Çatı katındaki güvercinlerin çoğunluğu hastalığın belirtilerini gösterebilir ve bunların bir kısmı ölebilir. Hastalıktan kurtulanlarda bazı sinirsel eserler kalabilir. Diğer kurtulanlarda yarış yetenekleri azalır.

Benzer semptomlar diğer güvercin hastalıkları, örneğin herpes virüsü, paratifo ve zehirlenmelerde de görülebilir

Avian paramyxovirus 1, özellikle soğuk havalarda, ortamda birkaç hafta boyunca hayatta kalabilir.

Hastalık İnsanları Etkiliyor mu?

Bu virüsle insan enfeksiyonu son derece nadirdir ve genellikle sadece enfekte kuşlar ile doğrudan temas halinde olan kişilerde görülür. Virüs sadece hafif, kısa süreli grip benzeri semptomlara ve  konjunktivite neden olur.

 

Diğer Hayvanlarım Risk Altında mı?

Enfekte olmuş güvercinlerle temas eden köpekler, kediler ve diğer kuş türleri ve kümes hayvanlarına yönelik bir tehdit yoktur.

 

AŞILAMA

Tavuklarda kullanılan Newcastle Hastalığı (ND) aşıları, PPMV1’e karşı yeterli koruma sağlar ve enfeksiyonun yayılmasının potansiyel etkisini en aza indirir.

ND aşılarının kullanımı ile ilgili araştırma denemeleri, güvercinlerde güvenli olduklarını ve güvercinlerin iki kez doğru şekilde aşılandığında, bunların PPMV1’e karşı korumayı sağlayan gereken antikor seviyelerini üretirler.

4 hafta arayla 2 uygulamada inaktive edilmiş (öldürülmüş) ND aşıları, PPMV1’e karşı güvercinleri aşılamak için kullanılır. İnaktive edilmiş bir aşı, ölü virüs içeren bir aşıdır. Aşı ayrıca, daha güçlü ve daha uzun süreli bağışıklığı uyarmak için adjuvanlar içerir.

Enjeksiyon, boyun tabanı veya deri ile bacak arasındaki gevşek deriye deri altı yapılır.

Bu aşılar dondurulmamalıdır. Üreticinin önerilen sıcaklıkta, genellikle 4-8ºC arasında tutulması gerekir.

Sağlıklı sürülerde sadece sağlıklı güvercinler aşılanmalıdır. Korumayı optimize etmek için tüm güvercinleri birlikte aşılamak önemlidir. Genç güvercinlere genellikle 4 haftalıkken ilk aşı dozu ve dört hafta sonra ikinci aşı dozu verilir. Her yıl koruma amaçlı aşının tekrarlanması şiddetle tavsiye edilir.

Hasta kuşlar imha edildikten veya salmadan çıkarıldıktan sonra arta kalan yemlerin ve dışkıların her gün temizlenmesi ve salmanın bir ucundan öteki ucuna kadar dezenfekte edilmesi şarttır. Bu tür dezenfekte işlemleri  en az haftada bir bütün yemlik ve suluklar dezenfekte edilerek tekrarlanmalıdır

PMV-1  hastalığı süresince, hasta  kuşların bağışıklık ve direncini artırıcı takviyeler , B ve E vitamini ve selenyum içeren takviyeler verilerek,  kuşların kendilerini en kısa zamanda toparlamalarına yardımcı olunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir