TOPALLAMA – KIVRIK PARMAK

TOPALLAMA-FELÇ-BOYUN DÖNMESİ TOPALLAMA – FELÇ – AYAK VE KANAT TUTULMASI

TOPALLAMA, FELÇ, KANAT VE AYAK TUTULMALARI, YÜRÜME SORUNLARI; tavuk, kaz, ördek, hindi, bıldırcın, keklik, güvercin, muhabbet kuşu ve papağanlarda,

-Ayaklarda meydana gelen darbe, incinme ve kırıklarda olabileceği gibi,

-Yanlış yem rasyonu – Yüksek protein – Düşük calsiyum – D vitamini/güneş yetersizliği

-Kaslarda e ve selenyum eksikliği ve zayıflama ile eksuda birikimi ve

-Bazı hastalıklardan meydana gelen iltihap, tabaka, kist gibi şişlikler;

-Ayrıca kolin, biyotin, folik asit, B12 vitamini gibi vitaminler ile mangan yetersizliğinde ayak ve bacak iskeletindeki biçim bozuklukları ile perozis,

B grubu vitamin eksikliklerinde meydana gelen kıvrık parmak felci,

-Calsiyum ve fosfor dengesizliği/yetersizliği

-Ayaklarda meydana gelen nasır benzeri şişlikler (pododermatitis)

Salpenjit ve peritonit gibi sorunlardan da kaynaklanabilmektedir.

Genel olarak neden olan hastalıklar arasında   E.COLİ – KOKSİDİYOZ – TİFO – KOLERA – STAFİLOKOK – BOTULİSMUS – İ.SİNOVİTİS – RİCKETS GİBİ SORUNLAR DA GÖZE ÇARPMAKTADIR.

Bu gibi hastalıklarda Lezyonlar kanat ve bacak eklemlerinde lokalize olur. Eklemlerde ödemler şekillendiğinden hayvanlarda topallık
gözlenir

Özellikle pis, kokulu, yosunlaşma görülen sularda, yaz aylarında hızla üreyen bu patojenler, sürüde pek çok hayvanda bu sorunun görülmesine neden olmaktadır. Bu bakımdan özellikle su ve suluk hijyeni korunma için en önemli etkendir. Suda bu bakterilerin üremesini engelleyemeye yönelik su dezenfektanları önlem olarak kullanılabilmektedir.

Ayakta meydana gelen nasır benzeri şişlikler (pododermatitis), darbe, kırık, çıkık faktörleri bulunmuyorsa, bu gibi durumlarda ilk müdahale olarak su ve suluklar temizlenerek, 1 lt suya- 1 adet bebek aspirini atılır. Gerekli vitamin ve mineraller takviye edilir. TİTANİUM bu eksikliklerin giderilmesi için iyi birer alternatiftir.

Birden fazla hayvanda meydana gelen ve bulaşıcı seyreden durumlarda, yukarıda bahsi geçen hastalıklardan şüphelenilmelidir. MAREK  gibi viral hastalıklarda maalesef tedavi mümkün değildir. Aşılama ile koruma sağlanabilmektedir.

UYGULAMA:

Topallama-Kıvrık parmak sorunu olan hayvana TİTANİUM 7 gün ağıza damlatılarak verilir. Parmaklarda kıvrılma için BU LİNKTEKİ gibi parmakları sabitlemek gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir