BOYUN DÖNMESİ – DENGE BOZUKLUĞU

BOYUN DÖNMESİ – SALLABAŞ – BOYUNDA KIVRILMA – DENGE BOZUKLUKLARI

Boyun eğriliği, bükülmesi veya kıvrılması, sallabaş, denge bozukluğu, sarhoş gibi yürüme;  tavuk, kaz, ördek, hindi, bıldırcın, keklik, güvercin, muhabbet kuşu ve papağanlarda sinir sisteminde özellikle lökomotor sistemde meydana gelen bir sorunun habercisidir. Bu sorun bazı hastalıklardan olabileceği gibi, darbe, tiamin ve e selenyum eksikliği, zehirlenme gibi sorunlardan da kaynaklanabilmektedir.

BOYUN DÖNMESİ (TORTİKOLLİS); YALANCI VEBA (NEWCASTLE) – KOLERA – TİAMİN EKSİKLİĞİ – MAREK –SHS – STAFİLOKOK – BOTİLUSMUS – LİSTERİOZİS  –  PARATİFO – ZEHİRLENME – HATALI AŞI ENJEKSİYONLARI VE ENSEFALOPATİDE GÖRÜLEBİLMEKTEDİR.

İLK MÜDAHALE OLARAK, BAŞIN HAFİF ILIK SUYLA YIKANMASI VE 1 LT SUYA 1 ADET BEBEK ASPİRİNİ KOYULARAK, SORUN GÖRÜLEN HAYVANA İÇİRİLMESİDİR. KALAN SUYUN DİĞER HAYVANLARA DA VERİLMESİ İYİ OLACAKTIR. ASPİRİN KANI SULANDIRARAK FELÇ RİSKİNİ AZALTACAKTIR.

ANCAK, DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA, BU SORUNUN BULAŞICI ŞEKİLDE İLERLEYİP İLERLEMEDİĞİDİR. BİRDEN FAZLA HAYVANDA GÖRÜLMEYE BAŞLIYORSA, ACİLEN AŞI PROGRAMI GÖZDEN GEÇİRİLEREK EKSİKLİKLER TAMAMLANMALIDIR. HASTA HAYVANLAR SÜRÜDEN AYRILARAK, GEREKLİ DEZENFEKSİYON YAPILMALIDIR.

YUMURTADAN BU ŞEKİLDE ÇIKAN YAVRU VE CİVCİVLERDE İSE ANAÇLARA E+SELENYUM+TİAMİN TAKVİYESİ YAPILARAK, HERHANGİ BİR HASTALIK OLUP OLMADIĞI YÖNÜNDEN TAKİP EDİLMELİDİR.

Resimdeki şekilde ince biz bez veya gazlı bez ve karton ile boyunluk yapılarak, boynunun düz kalması sağlanabilir. Bu şekilde beslenme ve Su ihtiyacını da daha rahat karşılayabilecektir.

UYGULAMA:

BOYUN DÖNMESİ – SALLABAŞ ve FELÇTE 7 Gün TİTANİUM uygulanır. Denge Kaybı varsa ilaveten SALMOCOLİ Verilir. 

Detaylı bilgi için Whatsapp Hattımızdan Hekimlerimize Yazabilirsiniz.
Whatsapp & Tel: 0553 517 2007

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir